Wyznacz zbiór wartości funkcji
anna: a) y = tg2x−3
b) y = 2 − ctg2x
c) y = 3/2cosx
d) y = 4sin2x−1
Czy mógłby ktoś mi w prosty sposób wytłumaczyć jak to zrobić?
14 maj 19:32
52: d)
−1≤sin2x≤1
−4≤4sin2x≤4
−5≤4sin2x−1≤3
Zwf: y∊<−5,3>
14 maj 19:35
52: a)
−
∞≤tgx≤+
∞
0≤tg
2x≤+
∞
−3≤tg
2x−3≤+
∞
b) podobnie
| | 3 | | 3 | |
c) jak to wygląda ver. |
| cosx czy ver. |
| ? |
| | 2 | | 2cosx | |
14 maj 19:38
anna: dzięki wielkie! w końcu wiem jak sobie z tym poradzić!
14 maj 19:38
anna: pierwsza wersja.
14 maj 19:40
52: no to tak jak d)
14 maj 19:40
ZKS:
Te przedziały mi się nie podobają
−∞ < tg(x) < ∞.
14 maj 19:43
anna: dlaczego?
14 maj 19:47
52: aaa, wiem o co chodzi, szczerze powiem to nie wiedziałem czy właśnie takie < czy takie ≤
skierowałem się jednak w złą odpowiedź ...

Sorry
anna
Dzięki
ZKS przynajmniej ja się czegoś nauczę
14 maj 19:51
52: bo w sumie to dziwnie by wyglądało tgx=
∞
14 maj 19:51
ZKS:
Bo jak coś może się równać ∞ jedynie coś może dążyć do ∞ takie jest moje zdanie.
14 maj 19:53
ZKS:
Przepraszam nie odświeżyłem i nie zauważyłem, że napisałeś.
14 maj 19:55
52: ZKS masz w 100% rację, mój błąd
14 maj 19:55
52: Luzik
14 maj 19:56
Martiminiano: Mam pytanie o przejściu w podpunkcie
a) −
∞<tgx<+
∞
0<tgx<+
∞ Dlaczego z lewej strony jest 0?
14 maj 21:00
Ajtek:
Kwadracik przy tangensie zgubiłeś

0<tg
2x<
∞
14 maj 21:03
52: Martiminiano
Narysuj sobie tgx a potem tg
2x i podaj mi zbiór wartości dla tgx i dla tg
2x
14 maj 21:05
Martiminiano: Fakt, ale pytanie nadal jest aktualne
14 maj 21:05
Martiminiano: Aaaaaaaaaaaa........ Dobra, już rozumiem. Bardzo dziękuję za odpowiedź

I znowu się czegoś
nauczyłem
14 maj 21:06
52:
14 maj 21:07
J:
bo tg2x musi być liczbą nieujemną
14 maj 21:07
52: Czy to zadanie nie powinno być tak rozwiązane :
−∞<tgx<+∞
0≤tg2x<+∞
−3≤tg2x−3<+∞
ZWf: y∊<−3,+∞)
?
16 maj 09:26