Cw. rachunkowe i wlasnosci liczb
5-latek: Tamto zadanie mnie trochę przytloczylo
mam następne zadanie
Zadanie:
Udowodnij ze kazda liczba pierwsza wieksza od 3 jest postaci 6n+1 lub 6n+5 n∊(N U{0})
b) czy twierdzenie odwrotne jest prawdziwe .
Liczby postaci 6n,6n+2 , 6n+3 6n+4 nie sa liczbami pierwszymi bo sa podzielne albo przez 2 lub
3 a wiec tylko liczby postaci 6n+1 lub 6n+5 sa liczbami pierwszymi .
b) twierdzenie odwrotne nie jest prawdziwe
To w takim razie będą tez postaci 4n+1 5n+1
14 maj 19:16
Hugo: Hardcorowe masz to przedszkole
14 maj 19:25
Hugo: a) Sobór Laterański IV 1215 r.
b) vis compulsiva− wymuszenie/wymuszone zachowanie—>wyższa
konieczność
c) Fałsz − ale tu nie jestem pewien
14 maj 19:28
5-latek: Czesc
Hugo 
Pani przedszkolanka powiedziała ze jak nie będę umial tych zadań to mnie nie wypuści z
przedszkola
14 maj 19:33
5-latek: My tu sobie zartujemy ale to jest tez problem bo liczby większe od 3 będą miały nastepujaca
postac np.
4n , 4n+1 4n+2 4n+3
5n, 5n+1,5n+2 5n+3 5n+4
6n 6n+1 6n+2 6n+3 6n+4 6n+5
7n,7n+1 7n+2, 7n+3, 7n+4 7n+5 7n+6
a wiec np dla n>3 liczby pierwsze będą miały postac 5n i 5n+1
a jaka postac będą miały liczby piewszse opro 7n i 7n+1?
14 maj 20:26
5-latek: Bo chyba będzie jaks regula dla liczb przed n parzystych i nieparzystych ?
14 maj 20:30
Eta:
p>3
6n −−− nie jest l. pierwszą
6n+2 −−− nie jest l.pierwszą bo dzieli się przez 2
6n+3 −− nie jest l.pierwszą bo dzieli się przez 3
6n+4 −− nie jest l.pierwszą bo dzieli się przez 2
zostają liczby : 6n+1 i 6n+5 −−−te są liczbami pierwszymi
14 maj 21:15
Eta:
Sorry

nie widziałam,że to samo sam wcześniej napisałeś
4n+1 −−nie jest liczbą pierwszą bo dla n=2 4*2+1=9
5n+1 −− nie jest liczbą pierwszą bo dla n=4 5*4+1= 21
14 maj 21:20
5-latek: Dobry wieczor
Eta 
pozdrawiam
dziekuje Ci za odpowiedz
14 maj 21:33
5-latek: czyli tak samo liczby 5n i 7n nie będą liczbami pierwszymi bo dla n=2 5*2=10 i 7*2=14 .
Poczytam może sobie tez Sierpinskiego (wstep do teorii liczb (ta pozycje 100 stronicowa może
tez co mi się rozjasni
14 maj 21:46
Mila:
Zostań w tych zadaniach , co zacząłeś.
14 maj 21:57
5-latek: Dobrze
Milu .

Teraz dobranoc . Zycze milych snow
14 maj 22:05
Mila:
Dobranoc
Krzysiu 
.
14 maj 22:06