Przesunięcie równoległe wzdłuż osi OX
o.o: Miejscami zerowymi funkcji f są liczby −4,0 oraz 6 a jej zbiorem wartości przedział liczbowy
<−3,5) Podaj miejsca zerowe oraz zbiór wartości funkcji g jeśli g(x)= f(x+8).
Proszę pomóżcie mi rozwiązać to zadanie bez rysunku.
14 maj 18:56
5-latek: Pytanie . Dlazcego bez rysunku ? czy masz klopopt z narysowaniem jakiegokolwiek wykresu
funkcji f(x) ?
14 maj 19:41
52: g(x)=f(x+8)
przesuwamy o wektor v[−8,0]
czyli x w lewo o 8 a y zostawiamy w spokoju
Miejsca zerowe funkcji g(x) to −4−8=−12 i ? ? ?
A zbiór wartości się zmienił czy nie ? Jeśli się zmieniał to jak o ile i dlaczego ?
14 maj 19:45
o.o: Nie nie mam problemu z rysowaniem wykresu, ale jak będą podane jakieś gigantyczne liczby to nie
mam jak go wtedy narysować...
14 maj 21:29
J:
tutaj nie ma gigantycznych liczb
14 maj 21:31
o.o: Wiem, ale moja pani od matmy mówi że mogą być w zadaniach jakieś wielkie liczby typu 33562562 i
wtedy nie da się tego narysować..Więc każe liczyć każde zadanie chyba że nie ma innej
możliwości jak rysunek
Ale chyba w tym zadaniu nie da się nic policzyć trzeba po prostu rysować
14 maj 21:36
J:
nie trzeba... wszystko da się policzyć
14 maj 21:40
J:

jeśli te miejsca zerowe przesuniemy o 8 w lewo, to ile będą wynosiły ?
14 maj 21:42
52: Serio ? Nie widać postu z 19:45
14 maj 21:42
J:
widać..

, ale autor postu tego nie rozumie ..
14 maj 21:44
52: Szkoda

Ale dzięki, że chociaż ty to dostrzegasz
14 maj 21:51
5-latek: Powiedz Pani (a może lepiej nie mow ze jednostke na osi OX cz OY możemy przyjmować dowolnie
np. 1 jednostka na osi OX to jest np. 10000 .
Tutaj sprawa rozbija się o to czy wykres przesuwamy po osi OX w lewo czy w prawo
Otoz
jeśli mamy f(x−a) a mamy mieć f(x+8) to zobacz f(x−(−8))= f(x+8) czyli widzisz z
eprzesuwamy go w lewo o 8 jednostek
14 maj 21:54