cos5x + cosx = 0
nacix: Równania trygonomotreyczne.
Proszę o pomoc.
Chciałam zrobić tak:
cos5x + cosx = 0
cos5x = cosx
5x = x + 2kπ lub 5x = −x + 2kπ
x = k * π2 lub x = k * π3
Ale odpowiedź ma wyjść: x = π6 + k * π3 lub x = π4 + k * π2
Jaki błąd popełniam?
14 maj 18:37
ZKS:
cos(5x) + cos(x) = 0
cos(5x) = −cos(x)
14 maj 18:38
nacix: może jest mało widocznie, więc odpowiedzi które mi wyszły to:
| | π | | π | |
x = k * |
| lub x = k * |
| |
| | 2 | | 3 | |
a powinny wyjść:
| | π | | π | | π | | π | |
x = |
| + k * |
| lub x = |
| + k * |
| |
| | 6 | | 3 | | 4 | | 2 | |
14 maj 18:39
nacix: ale − cos(x) = cos(−x) = cos(x)
14 maj 18:40
ZKS:
Przeczysz sam sobie −cos(x) = cos(x)?
14 maj 18:41
nacix: z resztą to nie robi różnicy przy rozwiązaniu
14 maj 18:41
nacix: no mniejsza z tym, ale to i tak nie robi różnicy przy rozwiązaniu
14 maj 18:42
ZKS:
Nie robi różnicy mówisz? To czemu dostałeś zły wynik?
Udowodnij mi, że cos(x) = −cos(x), bo z cos(x) = cos(−x) się zgadzam, ale nie z tym pierwszym.
14 maj 18:44
nacix: pomyliłam wzory, już teraz wiem
14 maj 18:50
nacix: ale i tak dalej nie wiem jak je rozwiązać
14 maj 18:51
ZKS:
Napisz gdzie się gubisz.
14 maj 19:01
nacix: cos5x = −cosx
już nie wiem co dalej zrobić przez tego minusa
14 maj 19:05
ZKS:
−cos(x) = cos(π − x)
14 maj 19:09
nacix: DZIĘKUJĘ
14 maj 19:30