???
Patryk: Podstawą prostopadłościanu jest prostokąt o bokach 6 i 10,5.Krótsza krawędź podstawy tworzy z
przekątną ściany bocznej kąt |α|=60st.Oblicz pole powierzchni bocznej tego prostopadłościanu.
Prosze o pojaśnienie.
14 maj 18:31
Mila:

a=10.5 ,b=6
α=60
o
W ΔBCC': ( o kątach 90,60,30)
H=6
√3
P
c=2*a*b+2*a*H+2*b*H
podstaw dane i oblicz.
14 maj 18:45
Patryk: niestety będąc na poziomie gimnazjum nie używamy funkcji trygonometrycznych...
14 maj 18:53
Benny:

| | 1 | |
Jeżeli α=60o to a= |
| c c=2a |
| | 2 | |
z pitagorasa
a
2+b
2=c
2
b
2=4a
2−a
2
b
2=3a
2
b=6
√3
14 maj 19:00
Mila:

ΔBCC' ma kąty : 90,60,30⇔
ΔBCC' jest połową Δ równobocznego o boku 12.
14 maj 20:19
Anuś: Ściana boczna(mniejsza) ma wymiary:b ,H−krawędz boczna,przekątna tej ściany tworzy z krawędzią
podstawy kąt 60 stopni.tg60=H/b, H=b*tg60. Pb= obwód podstawy*H. Podstaw pod wzór i oblicz.
Pb=2*(a+b)*H ,a=10,5 ,b=6 ,H=6√3
16 maj 11:29