Równania trygonomotryczne
nacix: sinxcosx=0
Jak się za to zabrać? Myślałam o tym, żeby zamienić cos na sinus, czyli byłoby
sinxsin(π2+x)=0.
Ale nie wiem co dalej. Jest jakiś wzór, który można zastosować?
14 maj 17:59
Draghan: Iloczyn dwóch czynników jest zerem wtedy i tylko wtedy, gdy jeden z czynników jest zerem lub
drugi z nich jest zerem.

a*b = 0 ⇔ a = 0 v b = 0
14 maj 18:01
ZKS:
Najłatwiej to jest zrobić tak
sin(x)cos(x) = 0
sin(x) = 0 ∨ cos(x) = 0
albo
2sin(x)cos(x) = 0
sin(2x) = 0.
14 maj 18:01
ZKS:
Z drugiego przypadku dostaniesz zgrabniejsze rozwiązanie.
14 maj 18:03
Draghan: Jeśli nie wiesz, skąd
ZKS wziął tę dwójkę przed całym wyrażeniem (a ja się chwilę
zastanawiałem, szczerze mówiąc

):
sinx * cosx = 0 |*2
2*sinx * cosx = 0
14 maj 18:07
nacix: Odpowiedź wychodzi x = kπ2.
Dlaczego?
14 maj 18:09
nacix: Powinna tyle wyjść, ale nie wiem skąd się to wzięło.
14 maj 18:18
ZKS:
Rozwiązałeś to równanie tak jak Ci pokazałem w drugim przypadku?
14 maj 18:18
nacix: Dobra, już wiem, dziękuję za pomoc.
14 maj 18:19