geometria analityczna
ZOŚKA ;): hej to znowu ja ale juz ostatnie zadanie z resztą sobie poradziłam pomoze kto mila albo ktoś
inny

bardzo prosze i dziekuje
dany jest równoległobok abcd wyznacz punkt przecięcia przekątnych tego równoległoboku i oblicz
jego obwód
14 maj 17:26
Benny: Nie zapomniałaś przypadkiem o danych?
14 maj 17:27
ZOŚKA ;): no zapomoniałam sorka A(−3,−2) B(5,2) C(5,5)
14 maj 17:30
ZOŚKA ;): to co zrobisz mi to zadanie plisss benny plisss
14 maj 17:33
ZOŚKA ;): ?
14 maj 17:37
Benny:

Punkt przecięcia przekątnych to środek odcinka |AC|
punkt S:
a=
√(−3−5)2+(−2−2)2=
√80=4
√5
b=
√(5−5)2+(5−22=3
Obw.=6+8
√5
14 maj 17:37
ZOŚKA ;): skąd ci sie wzieło obw 6 +8pierwiastków 5
14 maj 17:41
Benny: 2a+2b=2*4√5+2*3
14 maj 17:42
5-latek:
14 maj 17:43
ZOŚKA ;): dalej nie czaje wyjasnij tak jeszcze raz prosze
14 maj 17:43
Benny: Co dokładnie?
14 maj 17:44
ZOŚKA ;): tego wyniku tylko bo rozumiem liczenie s i odcinka ab i bc okej to w porzadku ale obwód skoro
wychodzi 4pierwiastekz 5 i 3
14 maj 17:46
Benny: W równoległoboku odcinek |AB|=|DC| oraz |BC|=|AD|, więc obwód to a+a+b+b
14 maj 17:48
5-latek: Przeciez rownoleglobok ma dwa boki dluzsze i dwa boki krotszse
14 maj 17:49
ZOŚKA ;): a no tak jak mogłam zapomniec wiec tak bedzie 4pierwiastek 5 +3+4pierwiastek +3 =8pierwiaste 4
=6 no tak
14 maj 17:52
5-latek: 
Ale na drugi raz nie zapominaj o tym
14 maj 17:55
5-latek:

Post 17:30 .
tak się powinno zacząć rozwiazyawc to zadanie
Teraz co weimy o rownolegloboku z geometrii elementarnej ?
Dwa przeciwleglegle boki sa rownolegle i rowne (czyli bok AD musi być rownolegly do boku BC i
rowny
Widzisz z rysunku już mamt wspolrzedne punktu D
Jeszcze co wiemy ?
punkt przecięcia przekątnych dzielinje na polowy . Wiec wystarczy policzyć srodek np.
przekątnej AC
Wniosek :
Jeśli nie zaczniesz robic rysunkow do zadania to będzie trudno je rozwiazywac
14 maj 18:06