1 | ||
4 |
1 | ||
Jeżeli f(x) = 3x + x3, to f(−1) = 3−1 + (−1)3 = | − 1 = − U{2}[3}. | |
3 |
1 | ||
Szukamy dalej, np. x = − | ||
2 |
−1 | 1 | 1 | ||||
f( | ) = | − | > 0. | |||
2 | √3 | 8 |
1 | ||
Widać (tw. Darboux), że istnieje miejsce zerowe należące do przedziału (−1, − | ). | |
2 |
1 | ||
Przedział ten ma długość | , a więc już dalej możemy nie sprawdzać. Biorąc liczbę | |
2 |
1 | ||
x1 = − | ||
4 |
1 | ||
|x1 − x0| < | . | |
4 |
1 | ||
Dobrze byłoby pokazać to na osi: liczba x1 = − | jest odległa od końców przedziału | |
4 |
1 | 1 | |||
dokładnie o | , a więc od liczby x0 jest odległa o mniej niż | , bo liczba x0 | ||
4 | 4 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |