Równania trygonometryczne
nacix: Pomóżcie zrozumieć:
sinx=tgx
sinx= sinxcosx /*cosx
sinxcosx=sinx
sinx(cosx−1)=0, więc
sinx=o lub cosx=1, więc
x=kπ lub x=2kπ
A w odpowiedzi mam tylko kπ. Dlaczego?
14 maj 17:09
Saizou :
zauważ że kπ będzie mieć też w sobie te rozwiązania które są 2kπ
14 maj 17:13
nacix: no właśnie nie, bo jeżeli cosx ma się równać 1 to jeżeli podstawimy do kπ jakąś liczbę
całkowitą to nie zawsze będzie wynosiła 1
14 maj 17:22
nacix: np. jeżeli cosx=1 i x=kπ to jeżeli podstawie za "k" 1 to wyjdzie π, a cosπ=−1
14 maj 17:23
14 maj 17:28
nacix: Nie wiem o co chodzi. Mógłbyś rozwinąć swoją myśl?
14 maj 17:42
ZKS:
Napisałeś, że dla x = π otrzymujesz, że cos(x) = −1 tylko nie wiem za bardzo co to ma wspólnego
z równaniem, ponieważ wstawiając za x = π otrzymamy w równaniu
sin(π) = tg(π) ⇒ 0 = 0
bądź
Rozumiesz?
14 maj 17:47
nacix: Aaaaa, dziękuję bardzo.
Ograniczałam się tylko do dwóch ostatnich wariantów. Zamiast spojrzeć na całość
14 maj 17:54