Czas powierzchnego rozpadu pewnego pierwiastka...
Maciej_14: Czas powierzchnego rozpadu pewnego pierwiastka wynosi 12 dni.
Oblicz jaki procent jąder ulegnie rozpadowi po 36 dniach?
14 maj 15:42
Mateusz: przyklad dla innych danych:
T
1/2 =4 dni
t= 12 dni
zgodnie z definicją półokresu rozpadu:
| | N0 | | N0 | | N0 | |
N0→ |
| → |
| → |
| z tego wynika że po 12 dniach czyli 3T1/2 ulegnie |
| | 2 | | 4 | | 8 | |
a zatem 87,5% jąder izotopu. Swoje zadanie robisz analogicznie do powyzszego przykladu
15 maj 13:18
Theosh: Mateuszu, propanon reaguje z sodem?
15 maj 13:19
Theosh: ?
15 maj 13:26
Qulka: jeżeli ten sód jest z cyjankiem albo wodorosiarczanem(IV) to tak
15 maj 13:32
Theosh: ups...
15 maj 13:34
Mateusz: Nie bo sód jest reduktorem
15 maj 13:46
Mateusz: Sorki nie widzialem odpowiedzi Qulki
15 maj 13:47
Theosh: a jak na podstawietablic logarytmicznych obliczyć pH roztworu o steżeniu H+ = 4,3*10−3
kiedy jedyne co mam to log 0,43 = − 0,367
15 maj 13:49
Theosh: dobra już na to wpadłem...
15 maj 13:50
Qulka: pH=−log[H+] = −log 4,3*10−3 = − (log 4,3 + log 10−3 ) =−( −0,367 −3 ) = 3,367
15 maj 13:52
Theosh: 2,37
15 maj 13:54
Qulka: aaaa bo miałeś 0.43 a nie 4.3

trzeba było przecinek przesunąć
15 maj 14:01