Szeregi funkcyjne
Klodzia: Wykaż że szereg jest jednostajnie zbieżny. Skorzystaj z twierdzenia porównawczego Weierstrassa.
∑n=1∞ e−nx2/(1+n2)
∑{n=1}∞ 1/(x2+n2)
14 maj 15:35
Saizou :
na jakimś konkretnym przedziale czy na całym R ?
14 maj 15:46
Klodzia: na całym R
14 maj 15:50
Saizou :
| | 1 | |
Szacujemy moduł z |
| , zatem |
| | x2+n2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| |
| |≤| |
| |= |
| , a szereg ∑ |
| jest zbieżny jako szereg Dirichleta |
| | x2+n2 | | n2 | | n2 | | n2 | |
o wykładniku większym od 1, zatem na mocy kryterium Weierstrassa szereg funkcyjny
| | 1 | |
∑ |
| jest zbieżny jednostajnie. |
| | x2+n2 | |
14 maj 16:10
Klodzia: Dzięki a pierwszy szereg?
14 maj 16:36
Saizou :
też go oszacuj
14 maj 16:40
Klodzia: Oszacowałam przez e−nx2/2n i sprawdziłam zbieżność z d alemberta ale w 0 wychodzi ze nie
ma zbieznosci
14 maj 18:12
Saizou :
Ale twierdzenie Weierstrassa mówi że szacowanie ma być ciągiem liczbowym, czyli inaczej mówiąc
musi być wole od x−ów
14 maj 18:13
Klodzia: To jakie mam wziąść oszacowanie?
14 maj 20:41
Saizou :
np. tak
| | e−nx2 | | | | 1 | |
| |
| |=| |
| |≤ |
| a to jest zbieżne |
| | 1+n2 | | 1+n2 | | 1+n2 | |
14 maj 22:12