matematykaszkolna.pl
statystyka, rozkład zmiennych Vexatus: Pytanie z poziomu raczej studiów, ale może ktoś pomoże. Mam doświadczenie, które polega mniej więcej na tym, że grupa badanych wybiera jedną z trzech odpowiedzi: tak, nie, nie wiem. Problem, który się pojawił to to, że przy trzech odpowiedziach nie bardzo wykorzystam Rozkład dwumianowy. Myślałem też o rozkładzie normalnym. Ma ktoś jakieś propozycje? Będę wdzięczny za wszelką pomoc.
14 maj 15:16
PW: Problem polega na tym, że nie bardzo umiesz sformułować problem.
14 maj 20:55
Vexatus: Sformułowałem. Mogę opisać dokładniej, proszę bardzo: Robię sprawozdanie z eksperymentu na laboratoria, na razie czysto teoretyczne rozważania. Do tej pory mieliśmy max dwie zmienne i używaliśmy rozkładu Gaussa lub t−Studenta. Z odpowiedniego wzoru wyliczaliśmy niepewność standardową, wartości średniej, określaliśmy dzięki temu przedział zmienności badanej wielkości itd. Tylko, że, powtórzę, do tej pory były to max dwie zmienne, więc liczyło się odchylenie standardowe różnic wartości średnich dwóch serii pomiarów różnych wielkości. Teraz przerabialiśmy eksperyment z trzema różnymi. Jako zadanie do rozkminy dostaliśmy jak wyliczyć odchylenie standardowe dla trzech zmiennych i jakiego rozkładu do tego użyć, innego niż do tej pory przedstawione. Wspomniane zostało, że często stosuje podział proporcjonalny jednej z wielkości, w tym przypadku odpowiedzi 'nie wiem'. To jest oto i problem.
14 maj 21:42