oblicz
xyz: oblicz: a) 9
−20 *3
40
b) [(1 i 1/3)
−1 − 2
−2]
−2
c)
√9 *[ (1,5)
−1 + 9
−1,5] − 27 do − 2/3
proszę o rozpisanie bo kompletnie tego nie rozumiem
14 maj 14:21
J:
a) = 3−40*340 = 30 = 1
14 maj 14:22
J:
| | 3 | | 1 | | 1 | |
b) = ( |
| − |
| )−2 = ( |
| )−2 = 22 = 4 |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
14 maj 14:24
J:
ostatni zapis niejasny
14 maj 14:25
xyz: −27−2/3
14 maj 14:28
J:
| | 2 | | 1 | | 2 | | 1 | | 1 | |
c) = 3( |
| + 3−3) − |
| = 3( |
| + |
| ) − |
| = |
| | 3 | | (3√27)2 | | 3 | | 27 | | 9 | |
14 maj 14:33