aa
Hugo: jak zrobic te całke?
http://scr.hu/2pdc/5nmkt
∫
−21 ∫
064x
2*ydxdy = ∫
−21(12*4x
2)dx = 16x
3 |
−21 = 16(1− (−2)
3) = 128+16 = 144
a w odp jest inczej, co robie źle?
14 maj 12:51
J:
∫4x2ydy = ?
14 maj 12:55
Hugo: 4x
2 (stała) * y
2/2 = 2x
2y
2 z granicami = 2x
2 (6
2 − 0
2 ) = 72x
2
no znalazłem ze tu jest błąd i całość potem daje 216 jednak dalej źle
14 maj 12:57
Hugo: co poradzisz
14 maj 12:57
J:
moim zdaniem 216 to dobry wynik ..
14 maj 13:01
J:
| | x3 | |
72∫x2dx = 72* |
| = 24x3 I−21 = 24(1 +8) = 216 |
| | 3 | |
14 maj 13:18
Eta:
Możesz "zrobić" z
plasteliny
∫
14 maj 13:20
Braun:
I zjeść na obiad
14 maj 15:13
14 maj 15:20
Mila:

A=(−2,0), B=(1,3), C=(1,6)
AC:
y=ax+b
0=−2a+b
6=a+b
========Odejmuję stronami:
−6=−3a
a=2
6=2+b, b=4
y=2x+4 górna granica całkowania
AB:
0=−2a+b
3=a+b
============odejmuję stronami
−3=−3a
a=1
b=2
y=x+2
−2∫
1[
y=x+2y=2x+44x
2ydy]dx=
=
−2∫
1[2x
2y
2]
x+22x+4=
=
−2∫
1[2x
2*(2x+4)
2−2x
2*(x+2)
2]dx=
| | 6 | |
=−2∫1(6x4+24x3+24x2)dx=[ |
| x5+6x4+8x3]−21= |
| | 5 | |
| | 6 | | 6 | |
= |
| +6+8−( |
| *(−32)+6*16+8*(−8)= |
| | 5 | | 5 | |
| | 6 | | 192 | | 198 | | 108 | |
= |
| +6+8+ |
| −96+64= |
| −18= |
| =21.6 |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
Posprawdzaj rachunki.
14 maj 16:36
Hugo: wow Milo, Dziękuję
14 maj 18:28
Mila:
14 maj 18:34
Hugo: Chciałbym się jeszcze poradzic; zaopatrzylem się w Skoczylasa II ale tam specjalnie całek
wieloktotnych nie widziałem (a przynajmniej takiej nazwy), jaką polecasz książkę do całek
wielokrotnych? zadanka + teoria
14 maj 20:15
Mila:
Krysicki. II tom
Zaraz zobaczę w Skoczylasie.
14 maj 20:20
kyrtap: Buenos Aires
14 maj 20:33
Hugo: : )))
Zobacze na Krysickiego, dziękuję
14 maj 20:52
Dziadek Mróz:
Krysicki i Włodarski to najlepsze co może być dla żółtodziobów
14 maj 20:55
Mila:
W drugim tomie Krysickiego masz przykładowe rozwiązania z bardzo dokładnym wyjaśnieniem.
Ponadto są zadania z odpowiedziami.
14 maj 22:05