Tw Darboux
Vine: | | 1 | |
Zbadać czy równanie 10sinπx = x+1 ma rozwiązanie w przedziale <0, |
| > |
| | 2 | |
Liczę f(0) = −1
czy to znaczy, że funkcja nie ma rozwiązania w tym przedziale?
14 maj 11:10
J:
jak obliczyłeś/aś: f(−1/2) ?
14 maj 11:23
14 maj 11:25
Janek191:
f(x) = 10 sin πx − x − 1
f(0) = − 1
| | π | |
f( 0,5) = 10*sin |
| − 0,5 − 1 = 10 − 1,5 = 8,5 |
| | 2 | |
14 maj 11:26
Vine: No tak źle wymnożyłem pi * x dzięki wielkie czyli funkcja ma rozwizanie w przedziale (0,
14 maj 11:51
J:
tak
14 maj 11:52