załóżmy że wpłaciłeś na konto pewną kwote różnie oprocentowaną
sandora: załóżmy że wpłaciłeś na konto pewną kwote różnie oprocentowaną w stos. rocznym np :
1%,2%,3%,4%,5% z kapitalizacją odsetek po roku|:
a)czy w ciągu 10 lat oszczędzania masz szansę podwoić swoje wkłady ?
b)czy w ciągu 20lat oszczędzania masz szansę podwoić swoje wkłady ? ?
14 maj 10:48
daras: jeżeli konta są oprocentowane od 1 do 50% to tak
14 maj 10:55
Qulka: a)
(1+p/100)10=2
1+p/100=1,07177
p=7,177
tak jeśli p>7%
b)
(1+p/100)20=2
1+p/100=1,035265
p=3,5265
tak jeśli p>3%
14 maj 11:52
sandora: dałoby rade żebyś wyjaśniła jak to obliczyłaś ?
15 maj 10:33
sandora: jak obliczyc te potęgi znacyz pozbyc sie ich ?
15 maj 12:13
J:
1 + p/100 = x
| | log2 | | log2 | |
x10 = 2 ⇔logx2 = 10 ⇔ |
| = 10 ⇔ logx = |
| ⇔ x = 1,071519 |
| | logx | | 10 | |
15 maj 12:42
xxx:
Skąd ten wynik?
powinno być
x = 20,1 = 1,0717734625362931642130063250233
15 maj 13:03
Qulka: z własności logarytmów
15 maj 13:16