ile wynosi kąt wypukły?
linijka: przez punkty A i B, leżące na okręgu o środku S przeprowadzono 2 styczne. przecięły się pod
kątem 40 stopni. ile wynosi kąt wypukły? prosze, jesli to jest konieczne o jakies rysunki i
uzasadnienie a nie o odpowiedz w jednym zdaniu

dzieki wielkie i pozdrawiam
14 maj 10:16
J:
taka jest dokładnie treść zadania ?
14 maj 10:23
linijka: no tylko to jest napisane... nic z tego nie rozumiem wiec pisze
14 maj 10:27
linijka: wiesz moze jak to zrobic?
14 maj 10:34
J:
przyznam,że ja reż nie rozumiem, o który kąt wypukły pytają
14 maj 10:35
linijka: hmmm

ja moze bym to zrobil ale nie bylo mnie 2 tygodnie w szkole... ominmy te zadanie

pomozesz mi w innym?
14 maj 10:36
J:
jeśli tylko potrafię
14 maj 10:38
linijka: środek okręgu opisanego na trójkącie leży wewnątrz trójkąta, kąty mogą miec miare: ...
14 maj 10:40
J:
wszystkie kąty trójkąta muszą być ostre , tzn: 0 < α < 90
14 maj 10:47
linijka: jeszcze jedno zadanie?
14 maj 10:53
J:
wrzucaj ... nie ja, to ktoś inny
14 maj 10:53
linijka: kąt wewnetrzny w wielkoacie foremnym ma 156 stopni. ile ma bokow? napisz mi jak to zrobiles
14 maj 10:56
14 maj 10:58
linijka: co to jest te "n"?
14 maj 10:59
J:
| | 180(n−2) | |
kąt między sąsiednimi bokami: α = |
| |
| | n | |
| | 180(n−2) | |
zatem: 156 = |
| ⇔ 156n = 180n − 360 ⇔ 24n = 360 ⇔ n = 15 |
| | n | |
14 maj 11:00
linijka: jedziemy nastepne? xd
14 maj 11:04
linijka: to ja napisze to co mi zostalo i macie spokoj

1. jaka miare ma kąt wewnetrzny 9−kąta foremnego?
2. jaki jest promien okregu wpisanego w 6−kąt foremny o boku 24?
3. sprawdz czy isnieje wielokąt o kacie wewnetrznym 50 stopni? uzasadnij...
z gory wielkie dzieki za pomoc
14 maj 11:11
PW: W pierwszym zadaniu zapewne pytają o kąt wypukły ASB.
Rysujemy okrąg i dwie styczne − w punkcie A i w punkcie B. Utworzy się deltoid − dwa boki o
długości r (boki AS i BS) oraz dwa boki o długości d (boki AP i BP − są jednakowej długości,
bo są to odcinki stycznych po prowadzone z punktu P, jest na to odpowiednie twierdzenie).
Ponadto wiemy, że PA jest prostopadły do AS i PB jest prostopadły do BS (styczne są
prostopadłe do promieni poprowadzonych do punktów styczności). Widać więc, że deltoid ma kąty:
40°, 90°, 90° i x° (x° to miara kąta ASB).
360° = 40° + 90° + 90° + x
140° = x°.
Uwaga: Deltoid, nie deltoid − ważne, że znane kąty tego czworokąta mają miary 40° i dwa razy po
90°.
14 maj 11:33
xyz: dzieki wielkie

sam bym nigdy tego nie zrobil
14 maj 11:43