wektor
zuu: Wykaż, że jeśli wykonamy kolejno dwa przesunięcia równoległe: najpierw o wektor u→, a następnie
o wektor v→, to te dwa przekształcenia możemy zastąpić jednym przesunięciem równoległym o
wektor u→ + v→
14 maj 09:28
J:
i z czym masz problem ? ... wykorzystaj fakt,że wektor będący sumą dwóch wektorów, ma
współrzędne będące sumą odpowiednich współrzędnych wektorów sumowanych:
u{ux,uy] + v[vx,vy] = z[ux+vx,uy+vy]
14 maj 09:38
PW: Jeżeli to miało być pokazane bez użycia układu współrzędnych, to chyba jeszcze łatwiej:
− obrazem dowolnego punktu P w przesuięciu o wektor u→ jest taki punkt P', że
PP'→ = u→,
− obrazem punktu P' w przesunięciu o wektor v→ jest taki punkt P'', że
P'P''→ = v→,
− obrazem punktu P w przekształceniu złożonym jest punkt P'',
− wektor PP''→ jest sumą wektorów u→ i v→, co wynika z definicji sumy wektorów, po prostu
(tak się umówiliśmy, że jeśli dwa wektory są zaczepione kolejno − początek drugiego jest
końcem pierwszego − to sumą nazywamy wektor, którego początkiem jest początek pierwszego, a
końcem − koniec drugiego).
Wykonujemy rysunek i kończymy twierdzeniem: ponieważ punkt P w powyższym rozumowaniu był
dowolnym punktem płaszczyzny, oznacza to że dzieje się tak dla wszystkich punktów płaszczyzny.
14 maj 11:11