wyznacz zbiór wartości funkcji
yano: | | x2+1 | |
Wykaż że zbiorem wartości funkcji f(x)= |
| jest przedział R−<−2;2> |
| | x | |
Jestem w pierwszej klasie LO
14 maj 03:57
Janek191:
| | x2 + 1 | | 1 | |
f(x) = |
| = x + |
| , x ≠ 0 |
| | x | | x | |
Dla x > 0
prawdziwa jest nierówność
zatem
f(x) ≥ 2 dla x > 0
| | 1 | | 1 | |
Funkcja f jest nieparzysta, bo f(− x) = − x + |
| = − (x + |
| ) |
| | −x | | x | |
więc dla x < 0 jest f(x) ≤ − 2
ckd.
14 maj 07:37
b.: W zasadzie ten dowód dowodzi tylko tego, że zbiór wartości zawiera się w R\<−2,2>.
Trzeba jeszcze pokazać inkluzję w drugą stronę.
14 maj 08:24
PW: Liczba w jest wartością funkcji f wtedy i tylko wtedy, gdy istnieje rozwiązanie równania
f(x) = w,
x
2 + 1 = wx
x
2 − wx + 1 = 0
| | w | | w2 | |
(x − |
| )2 − |
| + 1 = 0 |
| | 2 | | 4 | |
| | w | | w2 | |
(1) (x − |
| )2 = |
| − 1 |
| | 2 | | 4 | |
Lewa strona jest (dla dowolnych x i w) liczbą nieujemną, a więc rozwiązanie równania (1)
istnieje wtedy i tylko wtedy, gdy
to znaczy
w
2 ≥ 4.
Przezorny sprawdzi, czy rozwiązanie nie jest zerem (bo liczba 0 nie należy do dziedziny funkcji
f). Gdyby x = 0 było rozwiązaniem, to musiałoby być
co jest niemożliwe.
Odpowiedź: Liczba w jest wartością funkcji f wtedy i tylko wtedy, gdy w∊R\(−2,2).
14 maj 12:15
5-latek: To bardzo się cieszse ze w 1Lo sa funkcje wymierne
14 maj 17:36
Metis: U mnie były w 2 , ale to zależy chyba od podręcznika
14 maj 17:38
5-latek: Czesc
Michal 
Widziales to moje wczorajszse zadanie o tej liczbie xxyy?
14 maj 17:40
Metis: Tak

Fajne zadanko.
Książka, z której korzystasz jest polecana na końcu książki Brzezińskiego i Bryńskiego, ale
wtedy była jeszcze w przygotowaniu
14 maj 17:46
yano: Bardzo dziękuję za pomoc
15 maj 05:29
pigor: ..., myślę, że na poziomie klasy I − szej L.O.przy okazji tematu :
równanie kwadratowe i jego pierwiastki (zbliża się koniec roku
to w "dobrej" klasie można już w to ...

się pobawić) np. tak :
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | x2+1 | |
dana funkcja wzorem: f(x) = y = |
| ⇔ x2+1 = yx i x≠ 0 ⇒ |
| | x | |
⇒ równanie kwadratowe
x2−yx+1 = 0 z parametrem y , ma
pierwiastki (rozwiązanie) zależne od y ⇔
Δ ≥0 ⇔ y
2− 4 ≥0 ⇔
⇔ y
2 ≥ 4 ⇔ |y| ≥2 ⇔ y≤−2 v y ≥2 ⇔ y∊
(−∞;:−2] U [2;+∞) ⇔
⇔ y =
R \ (−2;2) = Z.wf − szukany
zbiór wartości danej funkcji f...
15 maj 20:43