abc
elosiema2: Wiedząc, że w(x)=3−x2 i P(x)= 2x3+4x2−2 , oblicz [W(x)]2−P(x)
no i mam pytanie co robic bo ze wzoru skróconego mnozenia mi ladnie wyszlo ze
32 − 2 razy 3x2+ (x2)2= 9−6x2+x4 i jak dalej to liczyc?
14 maj 00:52
ZKS:
Teraz musisz odjąć wielomian P(x).
14 maj 01:16
elosiema2: no wiem ze musze go odjąć ale jak to zrobic? moglbys mi to rozpisac?
14 maj 01:21
ZKS:
Najpierw Ty zaprezentuj jak próbujesz, a ja wskażę Ci błędy o ile będą bądź naprowadzę.
14 maj 01:26
Janek191:
[ W(x)]2 − P(x) = ( 3 − x2)2 − ( 2 x3 + 4 x2 − 2) = 9 − 6 x2 + x4 − 2 x3 − 4 x2 + 2 =
= x4 − 2 x3 − 10 x2 + 11
14 maj 07:43