pomoc
elosiema2: oblicz reszte z dzielenia wielomianu w(x)=5x3−4x2+3x−2 i wiem ze sie podstawia pod x , −2
tylko potem mam pytanie czy przy potegowaniu tzn: 5 (−2)3 − 4(−2)2 + 3(−2) − 2 to kazdy
wyraz podniesiony do potegi znosi ten minus czy nie bo mam blad zaznaczony na sprawdzianie
tylko przy pierwszym wyrazeniu czyli 5(−2)3 to jest 5 razy (−8) czyli ze minus zostaje a
potem nie mam bledow tzn 4(−2)2=4 razy 4
14 maj 00:40
ZKS:
Jak podnosisz liczbę ujemną do parzystej potęgi to minus Ci znika.
Przykładowo
(−2)4 = (−2) * (−2) * (−2) * (−2) = 16
(−2)5 = (−2) * (−2) * (−2) * (−2) * (−2) = −32.
Należy uważać za to na minus który nie jest brany do potęgi, czyli
−(−2)4 = −16
−(−2)5 = 32.
14 maj 01:33
Janek191:
Treść zadania nie jest kompletna. Można się tylko domyślać, ze chodzi o resztę z dzielenia
danego wielomianu przez ( x + 2).
14 maj 07:51