Korzystając z zasady indukcji matematycznej wykaż, że...
inconnn: Korzystając z zasady indukcji matematycznej wykaż, że dla każdej liczby naturalnej dodatniej
liczba n3 + 3n2 + 2n jest podzielna przez 6.
Proszę o pomoc.
nie potrafię rozwiązac w 3 punkcie indukcji podstawiając k+1
14 maj 00:00
ICSP: Zacznij od pokazania, ze 2 | (n+1)(n+2)
14 maj 00:33
ICSP: potem już łatwo bo :
Z : n(n+1)(n+2) = 6k
T : (n+1)(n+2)(n+3) = 6l
D :
L = (n+1)(n+2)(n+3) = n(n+1)(n+2) + 3(n+1)(n+2) = 6k + 6m = 6(k + m) = 6l = P
14 maj 00:35