wykaż że trójkąt jest prostokątny
lola: Wykaż, że trójkąt o wierzchołkach A = (6,−1), B = (10,1)C =(2,7)jest prostokątny.
13 maj 22:23
Benny: Policz długości |AB|, |BC| oraz |AC|
13 maj 22:26
Eta:
Wystarczy policzyć współczynniki kierunkowe prostych:
| | 2 | | 1 | | 8 | |
aAB= |
| = |
| i aAC= U{ |
| = −2 |
| | 4 | | 2 | | −4 | |
a
AB*a
AC= −1 to proste: AB ⊥AC
zatem trójkąt ABC jest prostokątny
13 maj 22:30
5-latek:

Z rysunku widać gdzie będzie kąt prosty
Wiec z iloczynu skalarnego oblicz cosinus kąta CAB . Ma wyjść 0 czyli ∡CAB=90
o
13 maj 22:32
Metis: Albo liczymy iloczyn skalarny wektorów [AC] i [AB].
[AC]o[AB]=0⇔AC⊥AB
13 maj 22:36
daras: Pitagoras by to wiedział

(10−2)
2+(−6)
2 = 4
4 + 8
2 + 4
2 + 2
2
13 maj 22:39