Równania i nierówności wymierne z parametrem
Kacper.: Dla jakich wartości parametru m (m∊R) równanie :
[2x2−(m−4)x+m+2]/x+2
ma dwa różne rozwiązania ujemne
Niby wszystko fajnie, x≠−2, x1x2>0, x1+x2<0, Δ>0. Warunki są. Delta policzona:
Δ=m2−16m, czyli m=0 v m=16
ale co dalej? Nie mam pojęcia jak to dokończyć. Od czego zacząć.
13 maj 21:36
Eta:
Napisz porządnie to równanie! ( nie widzę znaku =
co jest w mianowniku x? czy x+2 ?
13 maj 21:39
Kacper.: Przepraszam, już pisze

[2x
2−(m−4)x+m+2]/(x+2)=0.
13 maj 21:41
Eta:
x≠−2
równanie przybiera postać : 2x
2−(m−4)x+m+2=0
ma dwa róże rozwiązania ujemne, to parametr "m" spełnia układ warunków:
1
o Δ>0 i 2
o x
1+x
2<0 i 3
o x
1*x
2>0
1
o Δ >0 ⇒ m(m−16)>0 ⇒
m∊(−∞, 0) U (16, ∞)
| | −b | | m−4 | |
2o |
| <0 ⇒ |
| <0 ⇒ m<4 |
| | a | | 2 | |
| | c | | m+2 | |
3o |
| >0 ⇒ |
| >0 ⇒m>−2 |
| | a | | 2 | |
jako odpowiedź wybierz część wspólną tych trzech rozwiązań:
.........
odp:
m∊( −2,0)
13 maj 22:00
Eta:
I co Kacper? żyjesz?
13 maj 22:18
Benny: Ślad po nim zaginął
13 maj 22:21
Kacper.: Chociaż powinno być jeszcze
f(−2)≠8+2m−8+m+2
f(−2)≠3m+2
3m+2≠0
m≠−2/3
Najpierw sam kombinowałem i malo co zrobiłem, a potem spojrzałem do podręcznika, a tu przykład
jak na tacy.. Kłopotu tylko narobiłem

D
Więc wynik m∊(−2,−2/3)U(−2/3,0)
Dziękuje za pomoc i przepraszam za problem
13 maj 22:29