13 maj 21:27
quarhodron: ref
13 maj 21:47
quarhodron: ?
13 maj 22:22
quarhodron: ref
13 maj 23:44
Mila:
Jutro policzę.
13 maj 23:53
ZKS:
Czy ta całka wygląda następująco
14 maj 00:02
Mila:
Może tak zacznij:
| | √x+2 | | x*(x+2) | |
∫x* |
| dx=∫ |
| dx, daj założenia. |
| | √x−2 | | √x2−4 | |
14 maj 00:09
ZKS:
Na początku próbowałem coś zrobić z tym podstawieniem co zacząłeś, ale wyglądało okropnie,
więc wykorzystałem trochę inną metodę.
| | √x + 2 | | x(x + 2) | |
∫ x * |
| dx = ∫ |
| dx = |
| | √x − 2 | | √x2 − 4 | |
| | dx | |
(Ax + B)√x2 − 4 + λ ∫ |
| |
| | √x2 − 4 | |
Różniczkując obustronnie
| x(x + 2) | | x | | λ | |
| = A√x2 − 4 + (Ax + B) * |
| + |
| |
| √x2 − 4 | | √x2 − 4 | | √x2 − 4 | |
Mnożąc obustronnie przez
√x2 − 4 mamy
x
2 + 2x = A(x
2 − 4) + x(Ax + B) + λ
Porównujemy współczynniki przy odpowiednich potęgach
x
2 + 2x = 2Ax
2 + Bx + λ − 4A
Zatem
| | x(x + 2) | | 1 | | dx | |
∫ |
| = ( |
| x + 2)√x2 − 4 + 2 ∫ |
| = |
| | √x2 − 4 | | 2 | | √x2 − 4 | |
| 1 | |
| (x + 4)√x2 − 4 + 2ln|x + √x2 − 4| + C |
| 2 | |
Mam nadzieję, że nigdzie się nie pomyliłem.
14 maj 01:05
ZKS:
Mogą pewnie być pytania jak obliczyłem całkę
(można wyprowadzić wzór dlatego tak łatwo ją policzyłem)
| | dx | | x + √x2 − 4 | |
∫ |
| = |x + √x2 − 4 = u ⇒ |
| dx = du| = |
| | √x2 − 4 | | √x2 − 4 | |
| | du | |
∫ |
| = ln|u| + C = ln|x + √x2 − 4|. |
| | u | |
14 maj 01:12
J:
Podstawienie nie wygląda aż tak okropnie:
| | 4 | | 4 | |
t2 − 1 = |
| ⇔ x − 2 = |
| |
| | x − 2 | | t2+1 | |
| | 4 | | −8t | |
... = ∫( |
| + 2)*t* |
| = |
| | t2 +1 | | (x2+1)2 | |
| | t2 | | t2 | |
−32∫ |
| dt − 16∫ |
| dt |
| | (t2+1)3 | | (t2+1)2 | |
14 maj 09:26
ZKS:
Dla mnie wyglądało to odpychająco, dlatego zrobiłem inną metodą, która według mnie była tutaj
łatwiejsza.
14 maj 13:09
J:
faktycznie ... ostatnia moja całka nie wygląda "zachęcająco" , ale cóż , niektóre całki są
"wredne"...
14 maj 13:12
ZKS:
Tak to właśnie w całkach bywa, że bywają i te "wredne".

Jeszcze można by rozpisać
| t2 | | 1 | | 1 | |
| = |
| − |
| |
| (t2 + 1)3 | | (t2 + 1)2 | | (t2 + 1)3 | |
| t2 | | 1 | | 1 | |
| = |
| − |
| |
| (t2 + 1)3 | | t2 + 1 | | (t2 + 1)2 | |
tylko nie wiem czy to ułatwi rozwiązanie.
14 maj 13:24
J:
na pewno stała się bardziej "przejrzysta"
14 maj 13:28
quarhodron: Dzięki wielkie, ZKS wynik się zgadza z odpowiedzią

Ja robiłem takie całki z podstawieniem za
to wyrażenie pod pierwiastkiem ale niestety w tym przypadku nic nie skróciło i tak to brzydko
później się ciągnęło
14 maj 16:48
ZKS:
Jak coś jest niejasne to pisz, bądź masz jakąś inną całkę do zrobienia.
14 maj 16:49