matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
obliczenia potrzebuje
....:
przekątna przekroju osiowego walca ma 8dm i tworzy z podstawą walca kąt 30'. pole podstawy walca jest równa: a 4πdm/2 b 9πdm/2 c 12πdm/2 d 16πdm/2
13 maj 21:05
dero2005:
k = 8
d
√
3
= cos30
o
=
k
2
d = 4
√
3
πd
2
P
p
=
= 12π [dm
2
]
4
13 maj 21:28