Oblicz pole powierzchni i objętość tego graniastosłupa
Marcin: Podstawą graniastosłupa jest romb, ktorego przekątne są równe 6 cm i 8 cm. Wysokość
graniastosłupa wynosi 10 cm. Oblicz pole powierzchni i objętość graniastosłupa
13 maj 20:49
Marcin: blagam

13 maj 20:57
Mila:
To przecież wszystko wg wzorów, czego nie rozumiesz?
13 maj 20:59
Marcin: Po prostu nie wiem jak obliczyć i prosze o zrobienie zadania?
13 maj 21:01
Mila:

1) objętość:
V=P
ABCD*h=24 cm
2*10cm=240 cm
3
=============================
2) Pole powierzchni całkowitej:
Musimy obliczyć długość boku rombu
W ΔCSB: z tw. Pitagorasa
a
2=3*2+4
2
a
2=9+16=25
a=
√25
a=5
P
c=2*P
ABCD+4*a*h=
=2*24+4*5*10=.. dokończ
====================
13 maj 21:11