Oblicz pole zacieniowanego obszaru i długość zaznaczonego łuku
KUBA1777: Oblicz pole zacieniowanego obszaru i długość zaznaczonego łuku
Widząc ze kolo ma 90stopni a promień to 6

Może mi ktos zrobić obliczenie i z grubsza wytłumaczyć.
Pamiętam ze były do tego dwa wzory prawda ?
13 maj 20:21
Mila:
Jest opcja "rysuję" z prawej strony, wykonaj rysunek.
13 maj 20:29
KUBA1777:
13 maj 20:34
KUBA1777: Tam gdzie przerywana linia to jest 12, nie mogłem napisać na rysunku.
13 maj 20:34
KUBA1777: Tak wiec tyle wiem ze promień to 6 a jak to rozpisc dalej
13 maj 20:35
Mila:
Sformułowanie koło ma 90
o jest bez sensu, widziałeś kiedy koło z kątami?
No i gdzie ten zacieniony obszar?
Masz dwa wycinki koła, jeden o kącie środkowym :
α=90
o i jego pole to:
| | 90 | | 1 | |
Pw= |
| *πr2= |
| *π*62 |
| | 360 | | 4 | |
Drugi wycinek:
Długość łuku:
| | 270 | | 3 | |
ł= |
| *2*π*6= |
| *12π=... |
| | 360 | | 4 | |
13 maj 20:40