obwody
kyrtap: http://prntscr.com/74tv72
Przykład b)
Obliczyłem przebieg chwilowy napięcia dla rezystora i teraz muszę obliczyć dla kondensatora:
dla kondensatora mam:
t
| | 1 | |
u(t) = |
| ∫ 10sin(100t)dt + u(0) |
| | 5*10−3 | |
0
wiem jak policzyć całkę tylko mam problem co mam podstawić za u(0)
13 maj 20:21
kyrtap: może jednak ktoś się skusi?
13 maj 20:36
Kacper:
kyrtap co studiujesz?
13 maj 20:45
kyrtap: elektrotechnikę
13 maj 20:45
Kacper:
Na PW?
13 maj 20:46
Kacper:
Napisz do mnie na gadu
13 maj 20:46
kyrtap: ok
13 maj 20:48
kyrtap: widzę że nikt nie chce w takim razie czekamy na Qulke
13 maj 21:16
daras: 0
13 maj 22:46
kyrtap: co 0?
13 maj 22:49
kyrtap: Qulka ?
13 maj 23:10
Draghan: Kyrtap, z chęcią bym Ci pomógł, ale elektrotechnika to akurat moja słaba strona.
13 maj 23:10
kyrtap: moja też nie wiem czemu ja to studiuję XD
13 maj 23:11
Qulka: skoro daras mówi że zero to wstaw zero

ja studiowałam chemię
13 maj 23:14
kyrtap: a czemu 0 ?
13 maj 23:14
kyrtap: ale ty jesteś utalentowana z wszystkiego
13 maj 23:14
Draghan: Quleczka jest ze wszech stron... okrągła...
13 maj 23:16
Qulka: bo sin(0)=0
13 maj 23:17
kyrtap: stwierdziłaś że skoro napięcie ma postać sinusaidalną to powinien być sinus czy jak ?
13 maj 23:20
Qulka: bo natężenie w chwili t=0 jest 0 więc napięcie też
13 maj 23:27
kyrtap: mądre
13 maj 23:28
kyrtap: Quleczko możesz jeszcze tutaj pomóc przy tym zadaniu ?
15 maj 23:31
kyrtap: wyszło że napięcie na kondensatorze wynosi
uL(t) = −20cos100t + 200
15 maj 23:38
kyrtap: uC(t) *
15 maj 23:40
kyrtap: ale Quleczka chyba już poszła spać szkoda
15 maj 23:41
Qulka: czemu 200
16 maj 00:00
16 maj 00:04
kyrtap: a nie poprawka będzie:
u
C(t) = −20cos100 t +20 tak?
16 maj 00:06
Qulka: teraz lepiej
16 maj 00:17
kyrtap: ok wyznaczyłem napiecie chwilowe , wartość skuteczną tego napięcia liczę jako:
| | π | |
uc(t) = −20 (sin100t + |
| ) + 20 |
| | 2 | |
16 maj 00:19
16 maj 00:23
kyrtap: 40
16 maj 00:25
kyrtap: a fakt bo jeszcze o 20 jednostek się podnosi

i zawsze musi być dodatnia wartość skuteczna
tak
16 maj 00:33
kyrtap: dobra czaję
16 maj 00:35
Qulka:
16 maj 00:36
kyrtap: napięcie na całym obwodzie
u
(t) = u
R(t) + u
C(t)
| | π | |
u(t) = 50sin100t −20sin(100t + |
| ) + 20 ? |
| | 2 | |
czyli teraz muszę pokombinować z trygonometrią aby obliczyć wartość skuteczną dobrze kumam?
16 maj 00:39
kyrtap: chyba ten wzór będzie odpowiedni?
sin(α+β) = sinαcosβ + cosαsinβ
16 maj 00:40
kyrtap: w sumie to tutaj raczej to lepsze sin(α − β)?
16 maj 00:41
Qulka: wychodzi na to że tak

chociaż zawsze wydawało mi się że ten
√2 wynikał z sinusoidy i dla
innych będzie inny
16 maj 00:47
kyrtap: w sensie?
16 maj 00:48
kyrtap: możesz Quleczko jaśniej ?
16 maj 00:49
kyrtap: Umsin(ωt + α) = Um(sinωt cosα + cosωt sinα) = Umsinωt cosα + Umcosωt sinα
u(t) = 50sin100t − 20cosωt + 20
czyli wyjdzie że:
Umcosα = 50
Umsinα = −20
16 maj 00:56
Qulka: Wartość skuteczna to taka wartość równoważnego prądu stałego która w czasie = 1 okres wydzieli
taką samą ilość ciepła
16 maj 01:18
Qulka: trzeba sobie przeliczyć z pracy
16 maj 01:19
kyrtap: a odnośnie tego co napisałem?
16 maj 01:19
kyrtap: z pracy
16 maj 01:19
kyrtap: czyli muszę całkę policzyć ?
16 maj 01:20
kyrtap: 1
Wc = ∫ u(t)i(t)dt = tak?
0
16 maj 01:22
kyrtap:
1
Wc = ∫ u(t)*i(t) dt
0
16 maj 01:23
Qulka: 1 okres czyli T
16 maj 01:25
kyrtap: ok ale tak ok tak?
16 maj 01:26
Qulka: tak
16 maj 01:29
kyrtap: liczę
16 maj 01:34
kyrtap: dobra wyszła ta praca
| | 5 | |
Wc = 250T − |
| sin200T − sin2100T − 2cos100T + 2 |
| | 2 | |
16 maj 01:45
kyrtap: W sumie mogę jeszcze to uprościć lekko
| | 5 | | 1 | |
WC = 250T − |
| (1 − 2sin2100T) − sin2100T − 2cos100T + 2 = 250T − 2 |
| + 5sin2100T |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
− sin2100T − 2cos100T + 2 = 4sin2100T − 2cos100T+250T − |
| |
| | 2 | |
16 maj 01:49
kyrtap: Qulka jak dyspozycja już śpimy czy jeszcze się bawimy?
16 maj 01:51
kyrtap: Jacku możesz spojrzeć czy dobrze zrobiłem?
16 maj 12:57
kyrtap: Draghan zobacz tutaj czy dobrze kumam
17 maj 20:30
Draghan: A o co konkretnie pytasz?
17 maj 20:33
kyrtap: może zróbmy te dwa zadania b i c metodą symboliczną i metodą różniczkowania i całkowania co bo
chyba powinny być te same wyniki? dobrze kumam?
http://prntscr.com/74tv72
17 maj 20:35
Draghan: Powinny wyjść jednakowe. Może Cię załamię, ale co to są przebiegi chwilowe?
17 maj 20:37
kyrtap: przebieg chwilowy jest postaci
x(t) = Xm* sin(ωt + α)
gdzie
ω − częstość kołowa
Xm − amplituda
α − faza początkowa
t − chwila t
17 maj 20:39
Draghan: Okej... A w takim razie czym ów przebieg chwilowy się różni od prądu danego wzorem z zadania?
17 maj 20:43
kyrtap: niczym
17 maj 20:43
Draghan: A, na elementach LC będzie przesunięcie fazowe, dobrze myślę...?
17 maj 20:44
kyrtap: ja ci napiszę rozwiązania obu przykładów i porównaj ok?
17 maj 20:44
kyrtap: jop
17 maj 20:44
Draghan: Aha, źle myślę.

Nie robiliśmy takich zadanek.
17 maj 20:44
Draghan: Okej.
17 maj 20:44
kyrtap: nie?

ale umiesz ?
17 maj 20:45
Draghan: Nie.

Nie umiem, ale postaram się ogarnąć, o co w tym biega.
17 maj 20:46
kyrtap: szkoda że Quleczki nie ma

a na konsultacje boje się iść bo to są początkowe zadania a facet skończył już cały materiał
17 maj 20:47
Draghan: Znaczy pewnie może robiliśmy, tylko jakoś inaczej były sformułowane... Zawsze mieliśmy dany
obwód z niektórymi danymi i należało wyliczyć prądy.
Plus zagadnienie rezonansu, symetryczna trójfazówka i coś tam jeszcze.
17 maj 20:48
kyrtap: no my właśnie czwórniki skończyliśmy
17 maj 20:48
kyrtap: a ja dopiero na metodzie symbolicznej
17 maj 20:49
Draghan: Nie bój się iść na konsultacje, na pewno na tym skorzystasz...

Jak nie zapytasz, to nigdy
nie będziesz znał odpowiedzi, proste.

Lepiej teraz, niż po egzaminie.
17 maj 20:49
Draghan: Szczerze nie cierpię elektrotechniki.

Ledwo zdałem z tego − uratował mnie egzamin napisany
na ~70%. Nie wiem, jak ja to zrobiłem.
17 maj 20:50
kyrtap: to że mnie wyśmieje no ale pewnie pójdę
17 maj 20:51
kyrtap: u nas babka kosa na wykładzie w 1 terminie w tamtym roku zdałe 2 osoby
17 maj 20:51
Draghan: Jak jest dobry wykładowca, to nie wyśmieje, tylko postara się pomóc.
17 maj 20:52
bezendu:
W tym zdadzą 3

Progres musi być
17 maj 20:53
kyrtap: w sumie i ćwiczeniowiec i wykładowca (babka) porządni są w swojej dziedzinie czasami są lepsi z
matmy od wykładowców od analizy
17 maj 20:53
kyrtap: Draghan a mam pytanie jeszcze jak mam zapisać wiedząc że przykładowo na cewce napięcie
wyprzedza prąd o 90 stopni
tak : 40sin(100t +π/2) czy tak : 40sin(100t − π/2)
17 maj 20:59
Draghan: Nie powiem Ci na 100%, ale skoro to jest równanie prądu, trzeba ustalić jak jest prąd ustawiony
w fazie względem napięcia.
Czyli obstawiałbym tę drugą opcję, z minusem. Skoro prąd jest opóźniony...

Ale mówię Ci, to tylko moje domysły są.
Wydaje mi się, że
bezendu Ci może bardziej pomóc, niż ja.
17 maj 21:02
Draghan: Mam w notatkach zapisane, że φ
przesunięcia = φ
u − φ
i
Więc zgadzałoby się to z moimi domysłami.
17 maj 21:05
kyrtap: ok
17 maj 21:18
Draghan: ...chociaż, jak się temu przyjrzałem bliżej...
Powiedzmy, że jest cewka. Przykładowo φ
u = 0
o.
Wtedy φ
i = −90
o.
A wtedy φ
przes. = 0
o − (−90
o) = + 90
o...
Więc może jednak nie...?
17 maj 21:23
kyrtap: też właśnie mi się wydaje że jak przykładowo chcę zapisać przebieg napięcia na cewce
to powinno być u(t) = 100sin(100t − π/2) bo przesuwam wykres w prawo o π/2
17 maj 21:26
kyrtap: szkoda że Qulki nie ma no ale trudno czas się brać za programowanie
17 maj 21:28
Draghan: Twoje rozumowanie wydaje się być w porządku.
17 maj 21:29
kyrtap: tylko w zadaniach ksero z dawnych lat trochę inaczej w niektórych rzeczach jest , nie wiem czy
to ja źle kumam czy są tam błędy
17 maj 21:30
Draghan: Przykro mi.

My nigdy nie zapisywaliśmy tych równań w "postaci ogólnej", czy też przebiegu
chwilowym, jak mówisz.
Zawsze działaliśmy na zespolonych. Bo mieliśmy tylko podstawy elektrotechniki.
17 maj 21:35
kyrtap: ok rozumiem ja i tak nie kumam podstaw ^^
17 maj 21:36