Oblicz objetosc graniastoslupa i pole powierzchni
Marcin: Oblicz objetosc graniastosłupa prostego, wiedzac, ze jego podstawa jest trapez rownoramienny o
podstawach dlugosci 5 cm i 1 cm oraz wysokości 4 cm. Wysokosc graniastosłupa wynosi 10 cm.
Oblicz pole powierzchni tego graniastoslupa
13 maj 19:55
Janek191:
V = Pp*h Pp = 0,5 (a + b)*h
13 maj 19:57
Marcin: a moglbys wykonac to zadanie, bo wgl nie rozumiem
13 maj 19:58
Kacper:
Nie umiesz policzyć pola trapezu? Czy pola prostokąta?
13 maj 20:00
Marcin: Ogolnie tego całego zadania. Wiem, że podstawic pod wzor, ale nie czaje nic, a nic
13 maj 20:01
Janek191:

cd.
h = 4 cm
więc
c
2 = x
2 + h
2 = 2
2 + 4
2 = 4 + 16 = 20 = 4*5
c = 2
√5 cm
==========
zatem pole powierzchni graniastosłupa
P
c = 2 P
p + P
b = 2*0,5*( a + b)*h + ( a + b + 2 c)*h
13 maj 20:01
dero2005:
V = P
p*10
ramię podstawy
c =
√(5−12)2 + 42
obwód podstawy
O= 5+1 + 2c
P
c = O*10
13 maj 20:02
Marcin: Janek tam gdzie jest pc, to jest to juz rozwiazanie?
13 maj 20:03
dero2005:
korekta
Pb = O*10
Pc = Pb + 2Pp
13 maj 20:05
Marcin: Kurde, nic nie rozumiem

(((((((
13 maj 20:06
Janek191:
Trzeba wstawić dane za : a , b, c , h i H
Tam powinno być :
Pc = ( a + b)*h + ( a + b + 2 c)*H
H = 10 cm,
oraz we wzorze na objętość ma być
V = Pp*H
13 maj 20:07
Marcin: A czyli (5+4)*10+(5+4+2c)*10?
13 maj 20:09
Janek191:
Źle

a = 5 cm
b = 1 cm
c − jest obliczone
h = 4 cm
H = 10 cm
13 maj 20:11
Marcin: (5+1)*4+(5+1+2*2√5 cm)*10

13 maj 20:14
Janek191:
Albo piszemy wszędzie jednostki, albo nigdzie .
13 maj 20:16
Marcin: Nie zrobie sam tego zadania, nie rozumiem nic, a nic, a jutro mam kartkowke..
13 maj 20:18
Janek191:
Masz rysunek podstawy graniastosłupa − trapez 20.01
Pole tego trapezu
Pp = 0,5*( a + b)*h = 0,5*( 5 + 1)*4 = 3*4 = 12
Pp= 12 cm2
Masz rysunek graniastosłupa 20.02
Objętość
V = Pp*H
H = 10 cm
więc
V = 12 cm2* 10 cm = 120 cm3
========================
Masz obliczone c − rysunek 20.01
i pole powierzchni całkowitej graniastosłupa
Pc = 2 Pp + (a + b + 2 c)*H
Pc = 2* 10 + ( 5 + 1 + 2* 2√5)*10 = 20 + ( 6 + 4√5)*10 = 20 + 60 + 40√5 =
= 80 + 40√5
Pc = ( 80 + 40 √5) cm2
======================
13 maj 20:27