Funckje różniczkowe
Nilred: Dobry wieczór
Treść: Określ liczbę miejsc zerowych funkcji g(x)=|2x3 + 3x2 − 12x| − m
w zależności od wartości parametru m
Proszę o pomoc
13 maj 19:46
Kacper:
Co to są funkcje różniczkowe?
13 maj 19:48
Nilred: Przepraszam, zastosowałem skrót myślowy, który mógł nie zostać zrozumiany. Chodzi mi o funkcje
przerabiane w temacie "rachunek różniczkowy"
13 maj 19:50
Kacper:
Najpierw naszkicuj wykres funkcji f(x)=|2x3+3x2−12x|.
13 maj 19:51
Nilred: Mogę naszkicować wykres f(x)=2x3+3x2−12x a dopiero później dać wartość bezwzględną, tzn
odbić?
13 maj 19:54
Kacper:
Tak
13 maj 19:55
Nilred: Więc
1) Df=R, f(0)=0, f(x)=0 dla x=0 lub x= (−3 − pierwiastek ze 105)/4 x= (−3+pierwiastek ze
105)/4
13 maj 20:01
Nilred: 2) limes przy x dążącym do + nieskończoności= + nieskończoność a przy x dążącym do −
nieskończoności= − nieskończoność
13 maj 20:03
Nilred: 3) f'(x)= 6x2 + 6x − 12 ⇒ 6(x+2)(x+1) ymin= f(−2)= 20 ymax=f(−1)=−11
13 maj 20:07
Nilred: Popraw mnie proszę, jeśli popełniam gdzieś błąd
13 maj 20:08
Nilred: Wychodzi mi, że funkcja maleje od dla x(−1,−2) i wartości zmierzają od −11 do 20, więc coś mi
nie wyszło
13 maj 20:15
Kacper:
lim
x→−∞f(x)=−
∞
lim
x→+∞f(x)=+
∞
Funkcja ma 2 ektrema lokalne:
− maksimum w punkcie −2
− minimum w punkcie 1
To wystarczy nam do rozwiązania zadania
13 maj 20:15
Nilred: maksimum wynosi 20 a minimum − 11, tak?
13 maj 20:19
Nilred: narysowałem tabelkę i z tabelki odczytuje że funkcja malejąc przy x od − 1 od −2, przyjmuje
wartości od −11 do 20...
13 maj 20:20
Kacper:
Minimum −7, a maksimum 20.
13 maj 20:26
Nilred: rzeczywiście, minimum w punkcie 1, jeszcze raz spróbuje narysowac
13 maj 20:29
Nilred: więc dla m=0 mamy 3 miejsca zerowe
13 maj 20:36
Nilred: dla m ∊(− nieskończoności do 0) mamy 0 miejsc zerowych
13 maj 20:38
Nilred: dla m∊<0;7) mamy 6 miejsc zerowych
13 maj 20:39
Nilred: dla m∊<7;20) mamy 5 miejsc zerowych
13 maj 20:40
Nilred: to z m∊<7;20) to nieprawda, m=7 5 miejsc zerowych, m∊(7:20) to 4 miejsca zerowe
13 maj 20:41
Nilred: dla m=20 mamy 3 miejsca, i m∊(20; +nieskończoności) mamy 2
13 maj 20:41
Nilred: dobrze?
13 maj 20:42
Kacper:
Dla m=0 jest 6 czy 3? Bo do dwóch przedziałów podałeś.
Co z m>20 i m=20?
13 maj 20:44
Nilred: m=20 mamy 3, m>20 mamy 2. m=0 to 3
13 maj 20:46
Kacper:
To teraz ok.
13 maj 20:53
Nilred: Dziękuję za pomoc, a raczyłbyś spojrzeć na jeszcze jedno moje zadanie?
Dla jakich wartości parametru a funckja f(x)= ax3 + (3−2a)x2 − 4x +3 jest rosnąca w
przedziale
<1/3 ; 2> ?
13 maj 20:57
Benny: Moim zdaniem funkcja będzie rosnąca w danym przedziale, jeśli ekstrema lokalne będą równe
Dostajemy:
f'(x)=3ax
2+(6−4a)x−4
korzystam z wzorów Viete'a na iloczyn miejsc zerowych
a=−2
13 maj 22:02