Cw rachunkowe i wlasnosci liczb
5-latek: Zadanie :
Iloczyn dwóch licz naturalnych jest rowny 2700 . Ich NWD=6 . Co to za liczby
Wiec tak
Pierwsza liczbe zapiszsemy w postaci 6x a druga liczbe w postaci 6y to
6x*6y= 2700 to x*y=75 i x,y (musza być liczbami względnie pierwszymi
Będziemy mieli takie rozwaizania
a)x=1 i y=25 lub x=25 i y=1
b) x=3 i y=25 lub x=25 i y=3
c) x=5 i y=15 lub x=15 i y=5
Przyjmiemy tylko rozwiązania a i b
13 maj 19:20
b.: No i?
13 maj 19:26
5-latek: A nie zapisałem tych liczb
będą to liczby k=6 m=450 lub k=450 i m=6
lub k=18 i m= 150 lub k=150 i m=18
13 maj 19:29
b.: No to rozwiązałeś zadanie
13 maj 19:32
5-latek: To się cieszse
13 maj 19:33