Obliczanie logarytmów
Aleksandra : Proszę o pomoc, ponieważ nie wiem jak to obliczyć:
B) log
0,2 25
√5
13 maj 18:47
niewiadomokto: A na pewno dobrze ten symbol Newtona?
B 0,2= 15 = 5−1
25√5=55/2
i ze wzoru log przy podstawie am z bn = nm log przy podstawie a z b
13 maj 18:51
niewiadomokto: 25√5=55/2
13 maj 18:52
Aleksandra : Nie, miało być poprostu 2(7/9)
13 maj 19:03
niewiadomokto: zauważ, że 2 7/9 = 25/9 = (5/3)2=(3/5)−2
14 maj 15:54
niewiadomokto: logambn = nm logab
a)
log35 259=log35 (35)−2=−2 log35 35 =−2
b)
log15 25√5=log5−1 552= −52 log55=−52
16 maj 16:33