Cw. rachunkowe i wlasnosci liczb
5-latek: Zadanie .
Suma dwóch liczb naturalnych wynosi 96 . Ich największy wspólny dzielnik jest rowny 12 . Co to
za liczby
13 maj 18:42
lubieczekolade: nigdy nie rozwiązywałeś zadań z sumą liczb naturalnych i ich wspólnymi dzielnikami?
13 maj 18:45
irena_1:
a=12x
b=12y
NWD(x, y)=1
12x+12y=96
x+y=8
x=1 i y=7, czyli a=12 i b=84
lub
x=3 i y=5, czyli a=36 i y=60
13 maj 18:45
5-latek: zaczalbym tak
x+y=96
Teraz dla xsa 12 musi być NWD i dla y tez 12 musi być NWD teraz nalezaloby to jakos zapisac
13 maj 18:45
irena_1:
Oczywiście, b=60 (na końcu)
13 maj 18:45
Mila:
12k+12m=96,
gdzie k i m − liczby naturalne względnie pierwsze
13 maj 18:46
5-latek: Mam pytanie i proszse o bardzo dokładne wytłumaczenie
Dalczego NWD(x,y)=1 bo ?
13 maj 18:47
5-latek: Dzien dobry Paniom

Bo tak jeśli NWD(x,y)=1 to liczby x i y musza być względnie pierwsze .
13 maj 18:52
5-latek: No bo tak
Tutaj tez rozwiązaniem mogą być liczby x=2 i y=6 dlaczego te liczby nie mogą być rozwiązaniem
tego zadania ?
Nie sa one względnie pierwsze to widać tylko dlaczego musza być liczby względnie pierwsze ?
Proszse mi to wyjasnic
13 maj 19:01
Benny: NWD(x,y)≠1
dla x=2 i y=6 masz:
a=24, b=72
NWD(a,b)=24
13 maj 19:04
Mila:
Bo wtedy NWD(x,y)=24
13 maj 19:04
5-latek: 12x+12y=96
12(x+y)=96 to x+y=8 wiec jeszcze będzie takie rozwiązanie x=4 i y=4 (które tez nie jest
rozwiązaniem tego zadania
13 maj 19:05
5-latek: Już wiadomo . Dziekuje za wytłumaczenie .
13 maj 19:08
Mila:
13 maj 20:25