oblicz całkę
wikary niedowiary: oblicz całkę.
∫(sinx*cosx)4
13 maj 18:22
Mila:
| | 1 | | 1 | |
∫( |
| sinx*cosx)4dx=∫ |
| sin4(2x) dx= |
| | 2 | | 16 | |
| | 1 | | 1−cos(4x) | |
= |
| ∫[ |
| ]2 dx dalej próbuj sam |
| | 16 | | 2 | |
13 maj 18:39
wikary niedowiary: mogłabym wiedzieć skad wzięłas 1/2?
13 maj 18:54
Mila:
2sinα*cosα=sin(2α)
Potem skorzystałam z wzoru ;
| | 1−cos(2x) | |
sin2α= |
| , który możesz wyprowadzić z tożsamości: |
| | 2 | |
cos(2x) = cos
2α−sin
2α
13 maj 19:02
b.: | | e2ix−e−2ix | |
Do przekształcenia sin4(2x) można też użyć liczb zespolonych: sin(2x)= |
| |
| | 2i | |
oraz dwumianu Newtona.
13 maj 19:24
Mila:
Autor zrezygnował już.
13 maj 21:51