dowody
lsia: 1. W trapezie ABCD (AB || CD) przekątne AC i BD przecinają się w punkcie O takim, że AO : OC =
k (k>1). Pole trójkąta AOD jest równe P. Wyznacz w zależności od P i k pole trapezu ABCD.
2. Wykaż, że jeżeli dwie liczby rzeczywiste x i y spełniają warunek x + y = 2, to x4+y4≥2
Mam takie dwa dowody, ktos cos?
13 maj 17:45
irena_1:
| | 1 | | 1 | |
Trójkąt COD jest podobny do AOB w skali |
| , więc P1= |
| *P |
| | k | | k2 | |
Trójkąty AOD i COD mają wspólną wysokość opuszczoną na prostą AC,
więc stosunek ich pól jest równy stosunkowi długości podstaw
Trójkąty P
2 i P
3 mają to samo pole
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
PABCD=P+2* |
| *P+ |
| *P=P*(1+2* |
| + |
| )= |
| | k | | k2 | | k | | k2 | |
| | k2+2k+1 | | k+1 | |
= |
| *P=( |
| )2*P |
| | k2 | | k | |
13 maj 18:08
irena_1:
Dla każdej pary liczb rzeczywistych x, y zachodzi
(x−y)2≥0
x2−2xy+y2≥0
x2+y2≥2xy
x+y=2
(x+y)2=4
x2+y2+2xy=4
x2+y2+x2+y2≥4 i 2xy+2xy≤4
2(x2+y2)≥4 i 4xy≤4
x2+y2≥2 i xy≤1
x4+y4=(x2+y2)2−2x2y2=(x2+y2)2−2(xy)2≥22−2*1=4−2=2
13 maj 18:54
Eta:
@irena
W zad.1 błędnie odczytana treść
P(AOD)= P
13 maj 21:03
Kacper:
Zadanie 2
Z nierówności między średnią kwadratową a arytmetyczną dla liczb x
2 i y
2 mamy:
x
4+y
4≥2 c.k.d
13 maj 21:24
Kacper:
Nie polecam tego rozwiązania, bo zepsułem
13 maj 21:27
Eta:
Z nierówności między średnią potęgową i średnią arytmetyczną :
x
4+y
4≥2
c.n.u
13 maj 21:33
lsia: Dziekuje wszystkim pieknie!
17 maj 22:44