Rozwiąż nierówność.
TOmoSXX: 3√2x2−3√2x<0
13 maj 17:26
irena_1:
3√2x2−3√2x<0
x≥0
3√2x2<3√2x /6
(2x2)2<36(2x)3
4x4<8*36x3 /:4
x4−2*36x3<0
x3(x−2*36)<0
x∊(0; 36)
13 maj 17:40
TOmoSXX: dzięki, ale odpowiedź podobno to: x∊(0;36√2)
13 maj 18:02
Mila:
To może taki zapis?
3√2*x
2−3
√2*x<0⇔
x(
3√2x−3
√2)<0
Miejsca zerowe :
| | 3√2 | | 36√23 | |
x=0 lub 3√2x=3√2⇔x= |
| = |
| =36√2 |
| | 3√2 | | 6√22 | |
x∊(0,3
6√2)
13 maj 18:09
TOmoSXX: dziękuuuję

rzeczywiście, jak nie ma "C" to "X" przed nawias
13 maj 18:21
Mila:
Nie o to chodzi, zapisałeś x2 i x pod pierwiastkiem, a to zupełnie inne zadanie.
13 maj 18:22
irena_1:
No, tak...
13 maj 18:23
TOmoSXX: powinno być tak jak napisałem na początku. Sprawdziłem 2 razy
13 maj 18:35