wektorki
Ala: Obliczyć długość dłuższej i krótszej przekątnej równoległoboku rozpiętego na wektorach a i b
| | π | |
wiedząc,że a=2,b=6 zaś kąt pomiędzy nimi to |
| |
| | 3 | |
13 maj 17:23
5-latek: A co to znaczy ze a=2 i b=6 ?
13 maj 17:40
5-latek: Bo według mnie a≠2 i b≠6
13 maj 17:42
Mila:

AC
→=a
→+b
→
|AC|
2=(AC
→)
2=(a
→+b
→)
2=|a|
2+2*a
→o b
→+|b|
2⇔
| | π | |
|AC|2=62+2*2*6*cos |
| +22⇔ |
| | 3 | |
|AC|
2=40+12=52
|AC|=
√52=2
√13
AD
→+DB
→=AB
→⇔
DB
→=AB
→−AD
→
|DB
→|
2=(DB
→)
2=(AB
→−AD
→)
2 co zapiszemy:
|DB|
2=(a
→−b
→)
2=a
2−2*a
→ o b
→+b
2=
| | π | |
=62−2*6*2*cos |
| +22=40−12=28 |
| | 3 | |
|DB|=
√28=2
√7
============
13 maj 17:49
Mila:
Zapis:
|a→|=a
|b→|=b
13 maj 17:51
Szymon: Super,dzięki bardzo ,w sumie to logiczne, głupia ja....
13 maj 18:48
Szymon: Ale u Ciebie długość wektora a=6 ,zaś b=2

hihi
13 maj 18:58
Mila:
To popraw.
13 maj 19:00