Udowodnij że ciąg jest rosnący
Emshya: Udowodnij że ciąg określony wzorem jest ciągiem rosnącym.
an=2n−1/(n+1)
Próbuję robić z tego że an −an−1>0 ale wtedy wychodzi −n+3/(n2+n)>0 i nie wiem co dalej
albo co źle
13 maj 16:41
Benny: ciąg rosnący dla an+1−an>0
ciąg malejący dla an+1−an<0
ciąg stały dla an+1−an=0
13 maj 16:53
5-latek: Może tez tak policzyć jak liczy
| | 2(n−1)−1 | | 2n−3 | |
an−1= |
| = |
| |
| | n−1+1 | | n | |
| | 4n−3 | |
an−an−1= po obliczeniach |
| i dla n≥2 ciag ten jest rosnący |
| | n(n−1) | |
13 maj 17:01
Benny: W Twoim rozwiązaniu pomijamy n=1. Sprawdź czy nie będzie od n≥1
13 maj 17:12
5-latek: Czesc

A to już zostawię autorowi postu . Niech sprawdzi co będzie dla n=1
13 maj 17:37