Tales oraz (skala)
Kacper :) : Witam proszę o pomoc w rozwiązaniu dwóch zadań :
1.Rynek Miejski w Krakowie ma kształt kwadratu o polu 4 ha.W jakiej skali należy narysować jego
plan żeby zmieścił się on na arkuszu A4? ARKUSZ A4 ma wymiary 210mm x 297 mm
2.Wysokość dwóch wież w Kościele Mariackim w Krakowie różnią się o 13 m.Oblicz ich wysokość
,jeżeli długość ich cieni o tej samej porze wynoszą 24 m i 28,5m.
13 maj 16:33
irena_1:
1.
4ha=40 000m
2
a
2=40 000m
2
a=200m=20 000cm
| | 1 | |
21cm : 20 000cm ≈ |
| |
| | 952,38 | |
1 : 1000
13 maj 17:42
irena_1:
2.
28,5x=24x+312
4,5x=312
13 maj 17:43
PW: 1 ha to kwadrat o boku 100 m.
4 ha to 4 takie kwadraty, tworzące razem kwadrat o boku 200 m.
Zmieści się na arkuszu A4, jeżeli zastosujemy skalę
| | 200 mm | | | | 1 | |
k = |
| = |
| = |
| |
| | 200 m | | 200 m | | 1000 | |
(na arkuszu A4 zostawiamy chociaż po 5 mm z każdej strony narysowanego kwadratu, żeby rysunek
nie był "od ściany do ściany", dlatego przyjęliśmy, że plan jest kwadratem o boku 200 mm).
13 maj 17:50