ciąg
mossi: Dany jest ciąg o wyrazie ogólnym a
n, Które wyrazy tego ciągu spełniają nierówność
|a
n−g|<ε jeśli:
| | 2n+1 | | 1 | |
an= |
| , g=2 , ε= |
| |
| | n | | 100 | |
Proszę o pomoc
13 maj 15:23
J:
gdzie problem ? podstaw dane i oblicz n
13 maj 15:26
J:
wskazówka: IaI < A ⇔ − A < a < A
13 maj 15:27
mossi:
Z moich obliczeń wychodzi ,że n>100
a w odpowiedziach jest,że: a249, a250, a251,...
i nie wiem skąd taka odpowiedź?
proszę o wytłumaczenie
13 maj 15:31
vaultboy: |a
n−g|=|1/n|=1/n
czyli mamy nierówność 1/100>1/n stąd n>100
Zatem jest błąd w treści zadania lub w odpowiedzi
13 maj 15:35