matematyka
ewa25: wyraz ogolny ciagu an dany jest wzorem an=4/n2(1+2+3+...+n)zbadaj monotonicznosc ciagu an
13 maj 14:11
J:
zapis niejasny
13 maj 14:14
ewa25: tylko tyle
13 maj 14:15
===:
zapisałaś
| | 4 | |
an= |
| ... tak ma być |
| | n2(1+2+3+...+n) | |
czy:
13 maj 14:20
ewa25: tak
13 maj 14:22
ewa25: ten drugi
13 maj 14:23
J:
| | 2(n+1) | |
an = |
| .. i lczysz: an+1 − an = |
| | n | |
13 maj 14:27
ewa25: a dalej
13 maj 14:28
J:
| | 2(n+2) | | 2(n+1) | |
oblicz: |
| − |
| = ...? |
| | n+1 | | n | |
13 maj 14:30
===:
| | 4 | | 1+n | | 4n+4n2 | | 2n+2 | | 2 | |
an= |
| * |
| n= |
| = |
| =2+ |
| ... i wnioskuj −  |
| | n2 | | 2 | | 2n2 | | n | | n | |
13 maj 14:30
ewa25: tzn j
13 maj 14:37
Maks Paradys:
ciemność widzę
13 maj 14:41
ewa25: bardzo smieszne
13 maj 14:46
ewa25: nie wszyscy musz rozumiec matematyke
13 maj 14:47
ewa25: kazdy jes z czego innego dobry
13 maj 14:47
===:

Przedstawiłem sposób troszkę inny niż a
n+1−a
n
| | 2 | |
Zauważ, że f(n)=2+ |
| to funkcja wymierna |
| | n | |
Jej wykres zobacz tu
https://matematykaszkolna.pl/strona/157.html
Kolejne wyrazy ciągu a
n "układają się" na wykresie f(n)
dla n∊N
+ f(n)− jest malejąca ... zatem a
n ...

?
13 maj 14:59
Maks Paradys:
"nie wszyscy muszą rozumieć matematykę" − czy także ktoś, kto chce mieć wykształcenie
na określonym poziomie?
13 maj 15:06
===:
| | an+1 | |
możesz też przeanalizować |
| |
| | an | |
13 maj 15:08
J:
| | 1 | | 1 | |
tutaj leży problem z dodaniem: |
| + |
| ... , a Ty proponujesz analizę  |
| | 2 | | 3 | |
13 maj 15:10
===:
... chyba już zainteresowanie prysło −

Ewa jest dobra w innych dziedzinach −
13 maj 15:18
J:
13 maj 15:19
ewa25: dzieki
13 maj 15:49
===:
−
13 maj 15:53
ewa25: mam tylko zbadac
13 maj 15:54
ewa25:
13 maj 16:00
===: wszystko zaczyna się od diagnozy −
13 maj 16:07
ewa25: Aha
14 maj 11:08