pracownicy
mateusz: Trzech pracowników miało do wykonania pewną pracę. W 6 dni wykonali 40% powierzonej im pracy.
ilu pracowników musiałoby pracować aby pozostała część pracy wykonać w 4dni?
Nie mam.pomysłu jak zabrać się za to zadanie.
13 maj 14:01
mateusz: Zapomniałem dopisać ze początkowo pracowali oni 8h dziennie, a później mają.pracowac po 9h
13 maj 14:19
mateusz:
13 maj 15:06
Eta:
x −− szukana ilość robotników
3*8*6 −−− 40%
x*9*4 −−− 60%
| | 60*3*8*6 | |
x= |
| = 6 robotników |
| | 40*9*4 | |
13 maj 15:52
mateusz: a jest jakiś inny sposób niż taką proporcją?
13 maj 16:10
Eta:
Ilość pracy w procentach wykonanej przez 1 robotnika :
| | 40% | | 5% | |
w pierwszym przypadku: |
| = |
| |
| | 3*8*6 | | 18 | |
| | 5% | |
to w drugim : |
| *9*4= 10% |
| | 18 | |
zostało do wykonania 60% pracy ⇒
6*10%= 60%
czyli na jej wykonanie potrzeba
6 pracowników
13 maj 16:32
mateusz: dziekuję bardzo
13 maj 16:33