matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
potęgi
marek:
4+
√
9−x
(
5
2
)
√
9−x
−1
= 0,4
−5
√
9−x
4+
√
9−x
−5 jest potęgą 0,4
√
9−x
ma wyjść x {−7,8} proszę o pomoc
13 maj 01:41
J:
założenie: x < 9
4 +
√
9−x
⇔ 1 −
√
9−x
=
.... podstawienie:
√
9−x
= t i t > 0
√
9−x
i dostajesz równanie kwadratowe: − t
2
+ 5t − 4 = 0 rozwiązania: t = 4 lub t = 1 ⇒
√
9−x
= 4 lub
√
9−x
= 1 ⇔ t = −7 lub t = 8
13 maj 08:14
J:
oczywiście: x = − 7 lub x = 8
13 maj 08:21
marek:
4+t
1−t=
/*t
t
t−t
2
=4+t t
2
=−4
pomocy
13 maj 23:19
J:
t
2
= − 4 → brak rozwiązań
14 maj 09:43
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick