Trygonometria z parametrem
Madzia18: Dla jakich wartości parametru m równanie cosx + cos(x/2)=|m+8|−2 ma rozwiazanie?
Zaczełam to tak:
y=cos2*x/2 + cos(x/2) = cos2(x/2)−sin2(x/2) + cos(x/2) = cos2−(1−cos2(x/2)) + cos(x/2)=
2cos2(x/2) + cos(x/2)+1
t=cos(x/2)
g(t)=2t2 + t +1 D(g)=<−1;1>
g(−1)=2
g(1)=4
q=7/8
Narazie mam to dobrze?
Dalej robiłabym to tak:
7/8 ≤ |m+8|−2 ≤ 4 i to policzyć,
Czy mój tok myślenia jest dobry?
12 maj 22:54
prosta:
jak najbardziej dobry
12 maj 23:14
prosta:
tylko −1 w miejsce +1 we wzorze funkcji g
12 maj 23:16
Madzia18: w sensie, że
g(1)=2
g(−1)=4 ?
12 maj 23:19
ZKS:
| | x | | x | |
y = 2cos2( |
| ) + cos( |
| ) − 1 |
| | 2 | | 2 | |
12 maj 23:23
prosta:
g(t)=t2+t−1
12 maj 23:23
prosta: 2t2
12 maj 23:26
Madzia18: a rzeczywiście, dziękuję
12 maj 23:30
Kacper:
ZKS Dawno cię nie widziałem
12 maj 23:31
ZKS:
Trochę uczelni na głowie miałem, ale też wróciłem do trenowania, po ponad roku przerwy i tak
jakoś wyszło, że rzadko wpadałem na forum.
12 maj 23:37
Madzia18: czyli wyjdzie:
g(1)=2
g(−1)=−4 ?
12 maj 23:52
ZKS:
Jestem ciekaw jak otrzymałaś −4.
undefined
13 maj 00:09
Madzia18: g(t)=2t2+t−1
g(−1)=2*(−1)2+(−1)−1 = 2*1−1−1=2−2=0
g(−1)=0 ?
a teraz dobrze?
13 maj 00:16
ZKS:
Teraz

.
13 maj 00:27