Krzywa
Nick: Na płaszczyźnie xOy narysować krzywą o równaniu:
a) x2+4y2+4x=0
b) x2−y2−2y=0
c) y2−4x−4=0
12 maj 22:44
Mila:

x
2+4y
2+4x=0
(x
2+4x)+4y
2=0
(x+2)
2−4+4y
2=0
(x+2)
2+4y
2=4 /:4
12 maj 22:54
Mila:

b)
b) x
2−y
2−2y=0
x
2−(y
2+2y)=0
x
2−[(y+1)
2−1]=0
x
2−(y+1)
2+1=0
x
2+1=(y+1)
2 hiperbola
12 maj 23:06
Mila:
c) parabola o poziomej osi symetrii
12 maj 23:06
Nick: b)
x2−(y2+2y)=0
x2−(y+1)2+1=0
x2−(y+1)2=−1
(y+1)2−x2=1
hiperbola?
12 maj 23:07
Mila:
Tak, masz narysowaną przecież.
12 maj 23:25
Nick: dzięki, robiłem zadanie i nie widziałem odpowiedzi
12 maj 23:26