prawdopodobienstwo
blondi: Misiaczki, potrzebuję pomocy!
Niech AUBUC=Ω,
P(B)=2P(A)
P(C)=3P(A)
P(A∩B)=P(A∩C)=P(B∩C)
Pokaż, że 1/6 ≤ P(A) ≤ 1/4 i że oba są optymalne.
Wiem tyle, że AUBUC=Ω=1=6P(A) − widzę to z rysunku...
więc mam chyba ograniczenie dolne, ponieważ 6P(A)≥1, bo nie wiem ile jest na przecięciach (stąd
więcej niż 1).
Czy ktoś może mi napisać formalnie to co jest wyżej i udowodnić ograniczenie górne? Bardzo
proszę o pomoc
12 maj 22:38
blondi: help
12 maj 23:14
Kacper:
P(A∪B∪C)=P(A)+P(B)+P(C)−P(A∩B)−P(A∩C)−P(B∩C)+P(A∩B∩C)
Skorzystaj z tego wzoru
12 maj 23:18
blondi: nie rozumiem.... nwm jak z niego skorzystać
12 maj 23:22
blondi: Kacper: możesz wytłumaczyć?
12 maj 23:29
blondi: help
13 maj 11:10
blondi: czy ktokolwiek pomoże?
13 maj 11:16
Godzio:
1 = 6P(A) − 3P(A∩B)
| | 1 + 3P(A∩B) | | 1 + 3 * 0 | | 1 | |
P(A) = |
| ≥ |
| = |
| |
| | 6 | | 6 | | 6 | |
Nad drugą stronę trzeba się bardziej wysilić.
13 maj 11:25
Godzio:
1 = 6P(A) − 3P(A∩B) + P(A∩B∩C)
| | 1 + 3P(A∩B) − P(A∩B∩C) | | 1 + 3 * 0 − 0 | | 1 | |
P(A) = |
| ≥ |
| = |
| |
| | 6 | | 6 | | 6 | |
bo skoro P(A∩B) = 0 to i P(A∩B∩C) = 0, a wiemy, że P(A∩B) ≥ P(A∩B∩C)
13 maj 11:27
blondi: a jak ograniczyć z drugiej strony?
13 maj 12:19
blondi: godzio? ktokolwiek?
13 maj 12:26
blondi: help
13 maj 12:45
blondi: może ktoś pomóc?
13 maj 22:00
b.: Niech x = P(A), y = P(A∩B).
1 = 6x−3y+P(AnBnC) <= 6x−3y+y = 6x−2y (1)
stąd y <= 3x−1/2 (a przy okazji stąd wynika dolne oszacowanie).
Z drugiej strony
P(BuC) = P(B) + P(C) − P(BnC) = 5x − y
skąd
5x − y <= 1 (2)
5x <= 1+y <= 3x+1/2
czyli
x<=1/4
optymalność: znajdź takie A,B,C, żeby nierówności (1) i (2) stały się równościami
13 maj 23:40
b.: Aha, i ja nie jestem żadnym misiaczkiem, ja jestem TYGRYSEM!
13 maj 23:41
daras: ona juz ze swoim misiaczkiem poszła spać o 22
14 maj 11:54
Hugo: 
wyzsza klasa abstrakcji ♂♀
14 maj 12:42