dochód
mateusz: Cena biletu na mecz piłki nożnej wynosiła 30 zł. Gdy cenę tę obniżono, to okazało się,
że liczba widzów wzrosła o 50 % a dochód
ze sprzedaży wzrósł o 25%. O ile złotych obniżono cenę biletów?
wyszło mi, że obniżono o 5zł, zgadza się?
12 maj 20:38
ZKS:

.
12 maj 20:44
daras: a jak bilety sprzedawano po 250 gr, to rozeszły się w godzinę
12 maj 20:49
pigor: ... , no to ...

dla mojej Mai, z warunków
zadania np.
150% (30 − x) = 125%* 30 ⇔ 6 (30 − x) = 5* 30 ⇔
⇔ 30 − x = 5* 5 ⇔ x = 30 − 25 ⇔
x = 5 zł . ...
13 maj 01:18
mateusz: Zrobiłem to tak jak Pigor
13 maj 14:13