Wyznacz zbiór wartości funkcji.
pp: f(x)=|3sinx|−1
Jak się za to zabrać jeśli mam wartość bezwzględną?
12 maj 20:28
wmboczek: normalnie

−1≤sinx≤1 ⇒0≤|sinx|≤1
obniżenie o 1 i Z
w=<−1;0>
12 maj 20:32
wmboczek: a jak było Zw=<−1;2>
12 maj 20:33
pp: też tak myślałem dopóki nie spojrzałem na odpowiedzi.. tam jest Zw=<−1,2>
12 maj 20:34
5-latek:

Zielony y=3sinx−1
czerwony y=|3sinx|−1
Odpowiedz sobie na pytanie .
Co robi z wykresem wartość bezwzgledna ? jaka nie może być wartość bezwzgledna ?
Wiec co robisz zz ta czescia wykresu która znajduje się pod osia OX ?
12 maj 20:38
ZKS:
−1 ≤ sin(x) ≤ 1 / * 3
−3 ≤ 3sin(x) ≤ 3
0 ≤ |3sin(x)| ≤ 3
−1 ≤ |3sin(x)| − 1 ≤ 2.
12 maj 20:39
pp: 5−latek: Wiem że nie może być ujemna i że to co pod spodem się odbija tylko nie wiedziałem co z
w tym przypadku mam z tym zrobić

ZKS: Czyli wartość bezwzględna dopiero potem.. dzięki
12 maj 20:44
5-latek:
12 maj 20:45
ZKS:
Jeżeli byś przed wartością bezwzględną odjął tę jedynkę miałbyś funkcje postaci
f(x) = |3sin(x) − 1|.
12 maj 20:45
pp: tak tak rozumiem dzięki jeszcze raz
12 maj 20:51