Szereg funkcyjny
Saizou : Mam prośbę, mógłby ktoś to sprawdzić
| | (−1)n+1 | |
Zbadać zbieżność szeregu funkcyjnego ∑ |
| |
| | nlnx | |
| | 1 | |
no to z kryterium Leibniza mamy że bn= |
| , sprawdźmy kiedy ten ciąg jest malejący |
| | nlnx | |
| bn+1 | | 1 | | n | |
| = |
| *nlnx−( |
| )lnx<1⇒x∊(0,1), zatem |
| bn | | (n+1)lnx | | n+1 | |
| | n | |
limn→∞( |
| )lnx=1≠0 zatem szereg nie jest zbieżny dla x>0 i x≠1 |
| | n+1 | |
| | (−1)n+1 | |
a no i jeszcze sprawdziłem co się dziele dla x=1, ∑ |
| i tutaj będzie szereg |
| | n | |
zbieżny
a dla x=0 lnx jest nieokreślony wiec.... i tutaj nie wiem, zbadać coś takiego, że dla x≥a>0
mamy
| | (−1)n+1 | |
∑ |
| =0, zatem szereg byłby zbieżny |
| | nlna | |
| | (−1)n+1 | |
zatem szereg ∑ |
| jest zbieżny dla x=0 i x=1 |
| | nlnx | |
12 maj 20:23
Saizou :
12 maj 20:42
kyrtap: eee chyba nie ta droga ^^
12 maj 20:53
Saizou : to którędy ?
12 maj 20:54
kyrtap: dobra nic nie mówię nie było nic
12 maj 20:57
Saizou :
spoko, tylko chcę wiedzieć czy to jest dobrze
12 maj 20:59
b.: Niedobrze
12 maj 21:37
Saizou : to może jakaś wskazówka ?
12 maj 21:49
b.: 1. nierówność bn+1/bn < 1 jest źle rozwiązana,
2. co ma zbiegać do zera w kr. Leibnitza?
3. x=0?
12 maj 22:22
Kacper:
To 0 na pewno odpada
12 maj 23:15
kyrtap: tak myślałem że coś pomieszałeś
13 maj 00:01
Saizou :
dzięki wszystkim, ale coś musiałem pokiełbasić, ale zrobiłem to dzisiaj rano w pociągu na
uczelnie i dobrze miałem
13 maj 18:13
kyrtap: to ładnie Mistrzu
13 maj 18:17
Saizou : jaki tam ze mnie mistrz, no chyba że w lenistwie
13 maj 18:22
kyrtap: tak jak ja widzę
13 maj 18:23